mandag, 10 desember 2018 08:49

2019-sesongen starter i Oslo

Skrevet av

I 2019 vil Norsk Seilsportsliga foregå i Oslo, på Hankø, i Arendal og til slutt i Trondheim. Det starter i Oslo i pinsen.

Ligarunden i Oslo vil foregå i forbindelse med Færder Sailing Week i pinsen, som i år er den andre weekenden av juni. Seilingen vil foregå utenfor Aker Brygge søndag og mandag (1. og 2. pinsedag). I forkant vil man seile Grundig Cup i J/70-er fredag og lørdag.

– Vi vet alle at det indre bassenget i Oslo kan være utfordrende med hensyn til vind. På den annen side er Færder Sailing Week en stor mønstring med mange aktiviteter og muligheter for å vise seg frem, og ved å ha ligarunden i Oslo har vi en arena hvor vi kan bringe noe til bordet til våre sponsorer og KNS, som skal arrangere denne runden. Så ja, det er risikabelt å ha en ligarunde i Oslo, men om det blir fin vind, vil utbyttet og merverdien for våre partnere bli tilsvarende stor.

Magnus Hedemark er klokkeklar på at man må tenke kommersielt og ha med seg støtte fra næringslivet dersom seilsportsligaen skal kunne utvikle seg. Derfor mener han at man av og til må ta noen sportslige sjanser.

Runde to på Hankø

Mangel på vind bør ikke være noe tema når seilsportsligaen skal flytte seg videre til Hankø fra 21. til 23. juni.

– Vi planlegger og har et håp om å ha Garnholmen som utgangspunkt for seilingen slik at seilere og publikum kan sitte på Garnholmen og følge seilasene. Det vil bli historisk, sier Magnus Hedemark.

Han har Hankøs gamle glansdager som regatta-arena i tankene; den gangen Garnholmen så ut som et fuglefjell av publikummere som hadde tatt turen ut til startplassen for å følge Hankø-regattaen.

– Vi jobber med å utbedre den vesle havnen på nordsiden av Garnholmen slik at vi kan ha en havn for RIB-ene og mannskapsbytte der, og med banen rett utenfor får man, som i gamledager, en super utsiktsplass oppe på Garnholmen. Hankø kan jo by på en av de beste regattabanene i landet; det er ikke uten grunn at Hankø-regattaene har gått inn i historien som noen av de største.

Race Village er planlagt lagt til Hankø Yacht Club. 

– Vi håper å kunne få til dette med Garnholmen, men det avhenger også av andre instanser og krefter, sier Hedemark.

Videre til Arendal

Når sommerferien i 2019 er over, forflytter seilsportsligaen seg til Arendal – sammen med mange av landets politikere. Den tredje runden finner sted fra 16. til 18. august – parallelt med Arendalsuka, som jo er blitt en møteplass for alle i landet som er opptatt av toneangivende samfunnsaktiviteter. Nå skal også seilerne innta byen.

– Arendal vil være et sted med mye liv og røre; litt som i Molde da vi hadde seilsportsligaen der samtidig med jazzfestivalen. Men i Arendal blir dette mye større. Ved siden av ligaseilingen vil vi rette oppmerksomheten mot marin forsøpling, og jeg vil håpe og tro at alle seilforeningene som er representert i seilsportsligaen, vil kjenne på at de er en del av noe viktig og at også de faktisk bærer en fane i en sak for samfunnet og fremtiden.

Magnus Hedemark håper at politikerne i Arendal vil legge merke til seilernes miljøengasjement og holdninger, og han forteller at man sysler litt med en idé om å ha en «politiker-regatta» med J/70-ene.

FInale i Trondheim

Den store avgjørelsen i 2019-utgaven av seilsportsligaen faller i Trondheim fra 6. til 8. september. Samtidig med at J/70-ene er der, vil de også bli benyttet i student-NM samme sted.

– Vi vil vise at seilsportsligaen ønsker å bidra i norsk seiling utover det å seile liga. Derfor vil vi bruke J/70-ene i student-NM. Jeg tror vi skal forsøke å være litt rause med hensyn til hva vi driver med, og noe av målet med seilsportsligaen og apparatet vårt er jo å skape interesse rundt seiling og seilsport i sin alminnelighet. 

Seilsportsligaen er bygd opp rundt ideen om «bag-seiling»; seilerne skal ikke behøve å ha egen båt for å kunne delta. Det betyr at man slipper kostnadene ved det å eie egen båt og tiden det tar å holde den ved like og i orden. I stedet betaler foreningen en kontingent for å bidra til finansieringen av et slikt apparat.

– Jeg tror tidsklemma er noe man i seil-Norge skal ta på blodig alvor, og at dette med båt-deling og båt-pooler kan være noe som kan medføre økt aktivitet og større deltagelse, sier Magnus Hedemark.

Ligaseilasene i Trondheim vil foregå utenfor seilforeningen, som er en del av et nytt promenade-område langs sjøen.

Sist redigert mandag, 10 desember 2018 09:00