Dette er seilsportsligaen

Start Ligaen Moss 2017

Fakta
Seilsportsligaen startet for fullt opp i Norge i 2016, etter et kvalifiserings år i 2015 der 15 lag kvalifiserte seg til Eliteserien og 15 lag til 1.divisjon. Ligaformatet er inspirert av den tyske Segel Bundes Liga og danske Sejlsportsliga. Nå foregår Seilsportsligaen i over 19 land og i 2017 deltok over 300 foreninger i en nasjonal seilsportsliga. SailLogic har kjøpt inn båttypen J/70 som brukes i seilasene. Det seiles fleetrace som varer 12-15 minutter heat med fem båter, der alle lagene er innom hver flight. Mellom hver seilas byttes hele mannskapet ut. All dømming skjer direkte på vannet. 

Lag

Hver klubb stiller med opp til 6 seilere som er valgt ut blant foreningens medlemmer. Alle som seiler må være medlem av foreningen de seiler for. Det er opp til foreningen om de ønsker å bruke et fast lag gjennom hele sesongen, eller om de ønsker ulike lag for hvert stevne. Mannskap og skipper kan skiftes ut mellom hver seilas, og skipperen er ikke nødvendigvis rormann. Minst en av de minimum fire seilerne som skal være om bord må være yngre enn 22 år for å sikre rekruttering til seilsporten. Seilsportsliga stevnene arrangeres av SailLogic i samarbeid med de lokale seilforeningene. Alle foreninger kan søke om være arrangør for de fire stevnene som arrangeres gjennom året. Se her for søknadsinformasjon.

Veien videre

Når fire stevner er seilt kåres en ligamester som går videre til kvalifisering til Champions Sailing League. Det seiles også om plassen i divisjonen. De fire nederste på tabellen etter endt sesong i Eliteserien rykker ned til 1. divisjon, mens de fire på topp i 1. divisjon rykker opp i Eliteserien. På våren seiles det kvalifiseringsrunde for lagene inn i 1. divisjon. Her konkurrerer nye foreninger med de fire lagene som ryker ut om plass for neste års Seilsportsliga.

Båtene i seilsportsligaen

Ligaseilasene seiles i J/70. SailLogic har kjøpt inn fem båter med hengere og stiller disse til rådighet for seilasene. Klubbene slipper dermed å skaffe egne båter. Valget av J/70 som ligabåt er tatt ut i fra flere hensyn. Alle ligaene har valgt denne båttypen med stor suksess. Erfaringene så langt har vært overveldende positive. Båten er utfordrende og de begeistrer både unge og gamle seilere. En annen vesentlig faktor er at båten er godt bygget, og erfaringen viser at til tross for mange harde seilaser så er det lite som har gått i stykker. Etter at SailLogic kjøpte sine fem båter har flere seilforeninger fulgt opp med med kjøp av egne J70 og arrangert lokale ligakonkurranser i klubben.